Antiek restaureren, wat zijn uw mogelijkheden?

Antiek restauratie Antiek restaureren, een klus!

Het kastje van uw oma, een mooi erfstuk wat al jaren in de familie zit of een prachtig meubelstuk wat u zelf ergens heeft gekocht. Antiek staat op zichzelf. Dit past niet onder een bepaalde stijl van inrichting zoals landelijk, strak of industrieel. Antiek is een stijl. Daarom is de restauratie van een antiek meubelstuk ook een vak apart!

Antiek in oorspronkelijke staat

Vroeger werd een monument, kunstwerk of antiek meubelstuk in ‘’oorspronkelijke staat’’ gerestaureerd. Die aanpak is achterhaald, net als de gedachten dat dit überhaupt zou kunnen. Een antiek meubelstuk is nooit gemaakt om tot in de eeuwigheid mee te kunnen gaan. Dat wij dat zoveel jaren later wel willen, is een ander verhaal. In oorspronkelijke staat herstellen is dan ook niet haalbaar omdat er simpelweg gewerkt wordt aan het antieke meubelstuk. Het is dus feitelijk gezien een gerestaureerd beschadigd antiekmeubelstuk. Er is namelijk gewerkt aan het antieke meubelstuk, kunstwerk of monumentaal pand daardoor kunnen we het niet meer hebben over oorspronkelijke staat.

Antiek restauratie

Doordat een antiek meubelstuk niet is gemaakt voor de eeuwigheid, kan het zijn dat het in de loop van de jaren beschadigingen heeft opgedaan of verkleuringen vertoont. Logisch, ook de tand des tijds tast dit meubelstuk aan. Maar niet enkel de jaren tellen bij een antiek meubelstuk maar bijvoorbeeld ook de leefomgeving waar het antieke meubelstuk staat, telt mee. Heeft u bijvoorbeeld veel de verwarming aanstaan, of wordt er binnen gerookt? Woont u in een huis met een hoog vochtigheidsgehalte of juist een heel droog klimaat? Dit zijn allemaal factoren die mee kunnen werken aan de staat van uw meubelstuk.

Uw meubelmaker kan het restaureren

Wanneer u een antiek restauratie wil laten uitvoeren dan is het van belang dat dit goed gebeurt. Roskam meubelen helpt u graag verder. Onze meubelmaker is onder andere gespecialiseerd in antiek restauratie en weet dus precies wat wel en niet mogelijk is. Niet iedere meubelmaker kan ook antiek restaureren. Het is dus echt van belang dat u dit laat doen door iemand met kennis van zaken.

Meer informatie?

Roskam meubelen beschikt over een ambachtelijke meubelmaker met kennis van restaureren én antiek meubelen restaureren. In onze eigen werkplaats restaureren wij uw antieke meubelstuk en kijken wij samen met u naar de mogelijkheden. Tevens is het mogelijk dat onze meubelmaker bij u thuis komt om uw antieke meubelstuk te bekijken.