Creëer sfeer met lampen

Vorstelijke inrichting
Een Vorstelijke Inrichting
7 augustus 2017
lampen

Creëer sfeer met lampen

Op zoek naar verlichting?

Lampen: Je kent het vast wel, paskamers met TL-licht van boven zodat je wallen tot je kin lijken te komen en je neus een slagschaduw werpt op de vloer.
Of van die kleine eethuisjes waar je heerlijk kunt eten, maar de verlichting doet vermoeden dat je je in een sportkantine bevindt. Verlichting beïnvloedt hoe je eruit ziet, je humeur en de sfeer in het algemeen.

Grote witte lamp

lampen

Een goed, sfeervol verlicht huis geeft je een gevoel van warmte, huiselijkheid en gezelligheid. In Nederland besteden we relatief veel aandacht aan hoe we onze woning verlichten, maar in andere landen, bijvoorbeeld landen in Azië en Zuid-Amerika, lijkt het niet zo belangrijk te zijn. Je kunt daar een woonkamer binnenkomen, vol pracht en praal, mooie kleden en schilderijen, en dan zie je dat al het moois verlicht wordt door een enorme, witte koude lamp aan het plafond. Ik heb me menig keer afgevraagd waar dit nou aan ligt. Misschien omdat de mensen over het algemeen meer buiten zijn? Of is het omdat hier vaker donker is? Of is het woord “gezellig” echt zo typisch Nederlands dat het hele concept gewoon niet bestaat in andere delen van de wereld? Qua verlichting dan he, mij hoor je niet zeggen dat het in die landen ver weg van hier niet gezellig is. Dat is het zeer zeker wel, maar dan vooral buiten.

Even dimmen

Hoe dan ook, Er zijn verschillende manieren om je woning gezellig te verlichten. Door een lamp met zacht, warm licht te gebruiken ben je al een heel eind op weg. Probeer ook te werken met verschillende lichtpunten, dus niet één grote lamp aan het plafond, maar plaats verschillende mooie lampen in hoeken, in de boekenkast, of aan de muur. Een dimmer kan ook heel handig zijn, hiermee dim je in één keer het licht als bijvoorbeeld “jullie liedje” voorbij komt of de situatie daar anderszins om vraagt.
Denk in elk geval goed na over de verlichting in je woning. De sfeer in je huis valt of staat ermee!

 

wij zijn verhuisd