Heeft oma haar kast nog een toekomst?

Wat is restaureren
Wat is restaureren
12 oktober 2018
Verlichting
Verlichting zelf aanleggen
6 december 2018
Restaureren

Wat zijn de mogelijkheden om te restaureren

Vaak wanneer je een nieuw huis krijgt heb je al helemaal een beeld van wat voor soort meubels je wil. Je hebt al een compleet plaatje in je hoofd en daardoor kan je gericht opzoek gaan naar de juiste meubels. Maar wat nu wanneer je alles bij elkaar hebt, je huis helemaal compleet is en dus helemaal naar je eigen smaak en….. je erft een meubelstuk van oma? Wat kan je hier dan mee en hoe pak je dit aan?

Een erfstuk

Het is natuurlijk een heel mooi idee dat jij dat ene meubelstuk van je oma erft. Het heeft emotionele waarde en die koester je. Maar heel eerlijk, de meubels van je oma zijn waarschijnlijk niet de meubels die jij in gedachten had toen je nadacht over de inrichting van je huis. Vaak zijn de meubels van opa’s en oma’s van dat ‘’zware’’ hout en ook nog erg donker van kleur. In een huis waar je bijvoorbeeld graag het woonthema landelijk doortrekt kan dit net niet. Het erfstuk wegdoen? Nee natuurlijk niet!!! Waarom laat je het niet restaureren? Je kunt het namelijk aanpassen aan jouw huis maar dan wel met de wetenschap dat je iets in je huis hebt staan met een verleden.

Wat kan je laten restaureren?

Eigenlijk bijna alles is het kortste antwoord op deze vraag. Restaureren is namelijk meer dan iets maken of terug brengen in oude stijl. Het kan ook gezien worden als het ‘’oude’’ meubelstuk verbeteren, opnieuw mooi maken en restylen. Bijvoorbeeld een bank: stel er stond bij opa nog zo’n hele ouderwetse bank op zolder. Eentje die jij eigenlijk wel graag op een mooi plekje in je huis kwijt zou willen. Echter, afgezien dat het niet je stijl is welke je in huis hebt, zit het ook niet comfortabel want de vulling is eigenlijk bijna weg en daarnaast is de ombouw van de bank beschadigd. Zoals de bank nu eruit ziet kan je het zeer zeker niet kwijt in je huis. Wanneer je het laat restaureren dan wordt er verder gekeken.

Een bank

De ombouw van deze bank kan helemaal als nieuw gemaakt worden waarbij je wel de oude stijl van het bankje blijft zien. De poten worden verstevigd en het onderstel wordt weer zo in elkaar gezet dat het er weer jaren tegenaan kan! Dit geldt ook voor de vulling van de bank. Een bank van jaren geleden voldeed aan andere normen dan een bank in deze tijd. Ook dit kan aangepakt worden, de oude vulling wordt eruit gehaald en de nieuwe vulling wordt er opnieuw in geplaatst. En dan blijft enkel nog het patroon van de bekleding over: kies je ervoor om dit in de oude stijl terug te laten brengen in combinatie met het moderne onder stelsel of kies je ervoor om ook de bekleding helemaal van nu te maken waardoor je eigenlijk een zo goed als nieuw bankje hebt, maar nog wel met de emotionele waarde welke het voor jou heeft?

Nog veel meer

Niet alleen een bank kan je helemaal laten restaureren. Ook een kast, een mooie eettafel, dat ene tv meubel wat heel veel emotionele waarde heeft of een servieskast.
Er zijn zoveel mogelijkheden echter is het heel belangrijk dat er iemand met kennis naar kijkt. Je wil dat je meubels erop vooruit gaan en dat je, wanneer het klaar is, een goed resultaat en vooral een mooi resultaat hebt. Dit kan enkel wanneer je het door iemand laat doen die er echt verstand van heeft.

Een tip van mij: Wanneer je iemand hebt gevonden die je je meubels wil toevertrouwen, maak eerst een afspraak. Vraag een rondleiding door de werkplaats, vraag wat die persoon allemaal al gedaan heeft. Een echte vakman is trots op zijn werk en zal het je heel graag laten zien.

wij zijn verhuisd