Landelijke woonkamer

leren
Leren bankstellen: hoekbank of zitbank?
1 maart 2018
inrichting
Tips voor een gezellige woonkamer inrichting
1 mei 2018
landelijke

Zorg voor een landelijke sfeer in je nieuwbouwwoning

Idylle, romantiek, rustiek, knus, sfeer, warm, gezellig, rust. Dat zijn de woorden die bij mij opkomen als ik denk aan de landelijke woonkamer. Tegenwoordig kom je ze lang niet alleen maar tegen in oude, gerestaureerde panden op het platteland. Maar juist ook in de woonkamer van nieuwbouwwoningen kun je de landelijke sfeer toepassen en laten leven. Alles heeft te maken met de keuze voor kleur, materialen en de meubels in je woonkamer. Hieronder geef ik een aantal tips.

Materialenlandelijke

Hét materiaal voor de landelijke woonkamer is hout. Denk dan vooral aan lichte kleuren. Het hout kan glad en afgewerkt zijn, zoals een witgeverfde kloostertafel, maar ook juist ruig en splinterig, bijvoorbeeld steigerhout of boomstammen. Stof, denk aan gordijnen, is daarnaast een typisch materiaal voor in de landelijke woonkamer. Dit zorgt voor een knusse ambiance. Nog een materiaal is steen, dat van zichzelf al een natuurlijke kleur heeft. Voor je zitmeubels kun je kiezen voor stof of leer, beide materialen passen bij een landelijke sfeer, mits je rekening houdt met de kleur.

Kleuren

Geef je woonkamer een landelijke uitstraling door natuurlijke kleuren te als basis gebruiken. Zand, beige, grijstinten, gebroken wit zijn warme kleuren die je kunt toepassen in meubels, op muren en bij accessoires. Wissel ze met elkaar af voor een verrassend effect. Dit heb ik gedaan door verschillende vlakken op de muur aan te brengen met verf of door diverse stukken behang te gebruiken.

Meubels

Meubels vormen het hart van je landelijke woonkamer en zijn dus belangrijk voor de sfeer. Zoals gezegd hoeft je kast, dressoir of tafel niet afgewerkt te zijn. Tegenwoordig zie ik in meubelzaken veel meubels die iets versleten ogen: brocante of vintage. Dit maakt dat je interieur behalve gezellig en romantisch ook stoer wordt.

Accessoires

Last but not least: de accessoires. Accessoires maken je landelijke woonkamer compleet. In de winter zet ik bijvoorbeeld kaarsjes neer om mijn steigerhouten tafel en leg ik zachte plaids op mijn cognacleren zitbank. Ook een vloerkleed in mijn zithoek geeft extra knusse sfeer. Wil ik het helemaal afmaken, dan zet ik de open haard aan! De stukken hout die ik daarvoor gebruik zijn trouwens ook heel decoratief.

wij zijn verhuisd