Advies op maat: welke meubelen kunnen worden gerestaureerd

Verlichting
Verlichting zelf aanleggen
6 december 2018
herstellen
Herstellen, restaureren of gewoon oud?
13 januari 2019
Meubelen restaureren

Waarom kies je voor restaureren?

Een nieuwe bank kopen, is best snel gedaan. Je gaat naar de winkel, kiest de bank naar wens uit, laat het eventueel nog wijzigen in een andere kleur of stof en de bank kan geleverd worden! Maar nu heb je al een bank staan waar je heel veel plezier uithaalt echter deze kan wel een opknapbeurt gebruiken. Of je hebt een prachtig serviesmeubel staan echter in de loop der jaren is deze beschadigd. Wat doe je dan?

Meubelen restaureren

Onder meubelen valt heel veel. Van een bankstel tot aan een servieskast. Van een mooie eettafel tot aan een ouderwetse theeservieskast. Maar kan dit ook allemaal gerestaureerd worden. En ook heel belangrijk, hoe gaat dit in zijn werk? Tegenwoordig kun je heel veel zelf, de vraag is natuurlijk of je dit ook wil en of je de kennis hebt. Er komt wellicht meer bij kijken dan je nu denkt. Een meubelstuk is namelijk uit veel verschillende onderdelen opgebouwd en het is dus belangrijk dat dit ook klopt.

Wat kan wel en wat kan niet?

In principe kan alles ‘’gepimpt’’ worden als het gaat om meubelstukken. Echter restaureren gaat veel verder dan dit. Een meubelstuk wat eigenlijk bijna uit elkaar valt, is het wellicht niet meer waard om daar daadwerkelijk nog iemand voor in te schakelen. Het is belangrijk om een overweging te maken als je nadenkt over restauratie:

– Wat is het meubelstuk daadwerkelijk nog waard;
– Zitten er emotionele waarde aan verbonden;
– Wegen de kosten op tegen de waarde van het meubelstuk;
– Heb je er een professional naar laten kijken;
– Wil je het meubelstuk enkel laten restaureren of ook opnieuw laten bekleden?

De kosten van restauratie

Een meubelstuk laten restaureren is een arbeidsintensief proces. Dit houdt in dat de meubelmaker er een hele hoop tijd insteekt om het meubelstuk weer in een goede staat te krijgen. Wanneer je jouw meubelstuk laat restaureren dan is dit niet enkel en alleen even een opknapbeurt. Je wilt graag je meubelstuk in een goede staat terug ontvangen zodat het nog een aantal jaren mee kan. Om dit voor elkaar te krijgen moet de restaurateur er dus de tijd voor nemen.

Waarom restaureren?

Het mooie aan restaureren is dat je een meubelstuk met emotionele waarde langer bij je kunt houden. Wanneer je bijvoorbeeld een erfstuk ontvangt van iemand die je dierbaar is dan is dit iets om te koesteren. Echter geen één meubelstuk is gemaakt voor de eeuwigheid. Dat maakt restaureren nu zo bijzonder. Je geliefde meubelstuk kan nog wat langer in de familie blijven, in de staat zoals het hoort te zijn maar dan wel weer stevig!

wij zijn verhuisd