Meubelstoffeerder: terug van weggeweest

meubelstoffeerderAmbachtelijk beroep

Ambachtelijke beroepen zoals een timmerman, een schilder, meubelmaker of een meubelstoffeerder is heel lang een beetje een uitstervend beroep geweest. De ambachtelijke beroepen waren niet in trek bij de jeugd. Hierdoor dreigde een tekort. Er werden dagen georganiseerd om het vak onder de aandacht te brengen, om te laten zien wat voor prachtig vak bijvoorbeeld meubelstoffeerder is. Helaas er kwamen te weinig nieuwe krachten bij. Hierdoor leek het erop dat iedereen gewoon zijn meubels moest gaan kopen bij grote warenhuizen.

Groeiende markt

Per seizoen en ieder jaar weer zie je dat er op interieur gebied steeds van alles veranderd. Was een aantal jaren geleden hoogglans echt het gene wat in ieder huis moest staan, veranderde dit in ene naar houten meubelen, steigerhout en kwam ook retro in. Tuurlijk, retro kun je ook kant en klaar kopen in een groot warenhuis. Maar retro is pas echt retro wanneer je meubelen opnieuw gaat gebruiken en je het oude meubelstuk een nieuw leven in blaast. Inmiddels begon de markt van ambachtelijke opleidingen ook weer aan te trekken. Mede door de crisis en mensen die zich wilde omscholen, en veel creatieve jongeren zagen een uitdaging in het maken en ontwerpen van nieuwe meubelen. De opleidingen kregen weer meer nieuwe aanmeldingen. Veel nieuw talent pakte deze kans om een stempel te zetten op het vak om bijvoorbeeld meubelstoffeerder weer op de kaart te zetten.

Zoveel mogelijkheden

Misschien denkt u bij het beroep van meubelstoffeerder wel aan een stoffig beroep waarbij meubelen uit het jaar prik een nieuw stofje krijgen en dat was het wel zo’n beetje. Maar niks is minder waar. Natuurlijk is het mogelijk om uw oude vertrouwde meubelstuk gewoon in dezelfde stijl te laten bekleden zodat het nog een aantal jaren mee kan, maar de uitdaging voor een stoffeerderij zit in het nieuw leven blazen van een meubelstuk. Een erfstuk van grootouders wat eigenlijk totaal niet in uw woonkamer past, kan zo worden opgeknapt of aangepast dat dit pronkstuk gewoon een onderdeel is van uw woning maar wel met de herinneringen van uw grootouders.

Stof, stoffen, stoffig

Een meubelstoffeerder is niet iemand die enkel goed overweg kan met het in elkaar zetten van diverse meubelen. In een stoffeerderij werken betekent dat er ook kennis moet zijn van stijl en gevoel van inleving. Daarnaast is het ongelooflijk belangrijk dat de meubelstoffeerder kennis heeft van de producten, de trends maar ook over verschillende materialen. Niet iedere stof kan gebruikt worden wanneer een meubelstuk gestoffeerd wordt. Maar ook niet ieder meubelstuk is geschikt om opnieuw gestoffeerd te worden. Het is dan ook belangrijk dat de meubelstoffeerder kennis van zaken heeft en ervaring in het vernieuwen van een meubelstuk.

Kennis van zaken

Een meubelmaker is dus niet enkel iemand die de hele dag met een zaag, hamer etc. op zak loopt. Een echte professionele meubelmaker weet van wat voor materiaal iets is gemaakt. Hoe je hier het beste mee om kan gaan en wanneer iets wel of juist niet gestoffeerd kan worden. Daarnaast is een professionele meubelstoffeerder niet alleen op de hoogte van de allernieuwste en moderne technieken van stofferen. Hij of zij is ook op de hoogte van antieke of klassieke stoffeer methode. Naast dit vakmanschap, wat zeker heel erg belangrijk is, is het ook belangrijk dat de meubelmaker kan adviseren in diverse stijlen. De nieuwe stof moet natuurlijk wel passen bij het meubelstuk. Daarnaast is het van belang dat een meubelstoffeerder kennis en inzicht heeft in verhoudingen. Wanneer u namelijk uw prachtige oude leesstoel laat bekleden, is het prettig dat de meubelstoffeerder de kennis heeft om u te kunnen adviseren. Bijvoorbeeld in de mogelijkheden met betrekking tot de diverse soorten stoffen maar ook in alle materialen. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat de stof mooi staat bij de stijl welke u wenst, de stof moet ook te gebruiken zijn voor het stofferen. Het materiaal van de stoel moet ook goed genoeg zijn om uw leesstoel nog een ronde mee te laten gaan.

Oud & nieuw

Niet enkel oude meubelstukken kunnen in een stoffeerderij worden voorzien van nieuwe bekleding. Wanneer u in een winkel een nieuwe bank uitkiest, kan het zijn dat u toch een andere stof wil. Dit betekent dat de bank dus gestoffeerd moet worden in de stof en kleur welke u wenst. Hiervoor geldt dat het van belang is dat dit gebeurt door iemand met verstand van zaken. U wil wanneer u een nieuwe bank koopt niet na één maand scheuren in de stof hebben omdat de stof te strak gespannen staat. Niet ieder materiaal kan gebruikt worden. Wanneer u een nieuwe bank koopt, laat u hier dan heel goed in adviseren.

De prijs

Een meubelstuk opnieuw laten stofferen kan best prijzig zijn. Het is namelijk een heel arbeidsintensief proces. Er gaan heel veel uren in zitten van de meubelstoffeerder. Daarom is het altijd van belang om hierin een goede keuze te maken. Stel uzelf de vraag; waarom wil ik dit meubelstuk laten stofferen en is het meubelstuk het ook nog waard. Voordat u uw meubelstuk wegbrengt vraag advies aan een ambachtelijke meubelstoffeerder.

MeubelstoffeerderUw meubelen bij Roskam meubelen

Ook bij Roskam meubelen kunt u uw meubelstuk laten stofferen. Onze ambachtelijke meubelstoffeerder helpt u graag verder en kijkt samen met u naar de mogelijkheden. Roskam beschikt over een eigen werkplaats waar de meubelen ook worden gestoffeerd. Daarnaast kan in deze werkplaats uw meubelstuk gerenoveerd worden. Samen met u kijken we graag naar de mogelijkheden, de kansen van het meubel en uw wensen. De meubelstoffeerder van Roskam kan ook bij u thuis langs komen om uw meubelen rustig te bekijken. Vervolgens ontvangt u een advies en heeft u de mogelijkheid hier over na te denken. Roskam geeft u graag een eerlijk advies over uw meubelstuk en het stofferen hiervan.