Eetkamerstoelen van eenvoudig hout tot design

combinatie
Eettafel en stoel, wat is de perfecte combinatie?
24 januari 2018
leren
Leren bankstellen: hoekbank of zitbank?
1 maart 2018
tafel

AAN ELKE TAFEL MINSTENS EEN STOEL

Het lijkt vanzelfsprekend dat aan elke tafel een passende stoel staat, maar dat is het zeker niet. Je moet er maar eens op letten als je bij mensen op bezoek gaat of in een taverne of restaurant zit. Sommige stoelen zijn ronduit ongemakkelijk omdat ze niet passen bij de tafel waaraan ze werden neergezet, ze zijn bijvoorbeeld te hoog of te laag. In een broodjeszaak waar ik vaak kom, zijn de stoelen al wat ingezakt door veelvuldig gebruik van de vele klanten. Als ik aan zo’n ‘ingezakte’ stoel zit, heb ik het gevoel een klein duimpje te zijn en lijken mijn armen veel te kort om op een elegante manier mijn broodje naar binnen te werken.
Stoelen die dan weer te hoog zijn, bezorgen me pijnlijke knieën van het schuren tegen de tafelranden.
Wat helemaal gek lijkt, is een tafel zonder stoelen. En toch: ze bestaan. Denk maar aan de behandeltafels van dokters of het altaar in de kerk.

GEZELLIGHEIDtafel

Tafels en stoelen roepen bij mij heel vaak het gevoel van gezelligheid op. Waarvoor gebruik je ze immers? Om samen aan tafel te zitten met een hapje en een drankje, toch? En ondertussen gezellig wat te kletsen.
In gezinnen heeft iedereen meestal zijn vaste plekje aan tafel en dus ook zijn of haar vaste stoel. Zo is dat ook bij ons thuis. Ik zit steevast op de stoel aan de linkerkant, met de rug naar de tuin.
Maar, als er vrienden of vriendinnen van de dochters of van ons op bezoek komen, dan geven we onze vaste plaatsen graag af om zelf op een wat ongemakkelijkere stoel te gaan zitten die uit de tuin, de slaapkamer of zelfs de kelder wordt gehaald. Ook het pianostoeltje doet regelmatig dienst als extra zitmeubel. Geen probleem, want hoe meer stoelen en dus ook hoe meer mensen aan tafel, hoe groter de gezelligheid.

HOUT OF DESIGN

De tijd dat je stoelen en een tafel in één pakket kocht, is eigenlijk al lang voorbij. Tegenwoordig kies je een tafel en ga je op zoek naar de stoelen die je erbij wilt zetten of omgekeerd. De keuze is dan ook overweldigend groot. Hoe begin je aan de opdracht? Heel belangrijk daarbij is de stijl van de rest van je interieur natuurlijk. Een landelijk ingericht huis zal eerder naar een robuuste houten stoel vragen, terwijl een strak bemeubelde loft zich dan weer leent voor een designstoel.

ZITCOMFORT

Hét allerbelangrijkste bij het kiezen van de juiste stoel, is natuurlijk het zitcomfort en dan komen we terug bij het begin van deze tekst. Als ik gemakkelijk zit op mijn stoel, dan maakt het mij op zich weinig uit of hij een design– of een robuuste uitstraling heeft. De duurste stoel kan perfect passen in je interieur, maar als hij je een pijnlijke rug bezorgd, dan is hij niet de juiste keuze.

Laat je bij de aankoop van je nieuwe stoelen dus leiden door je buikgevoel, maar vergeet er ook je rug en je knieën niet bij, want dé ideale combinatie blijf een stoel die je mooi vindt en waarop je heerlijk kan genieten van al het lekkers dat je hopelijk wordt voorgeschoteld.

wij zijn verhuisd