Verlichting in huis: Enkele tips

inrichting
Tips voor een gezellige woonkamer inrichting
1 mei 2018
De welbekende vlag op een modderschuit
De welbekende vlag op een modderschuit
9 juli 2018
verlichting

Verlichting bepaalt de temperatuur in huis

Goede verlichting zorgt voor een ontspannen en intieme sfeer, terwijl slechte verlichting ervoor zorgt dat al jouw gasten opgefokt en klaarwakker je huis verlaten. Als kunst het beïnvloeden van de gemoedstoestand van de aanschouwer is, dan kunnen we het kiezen van verlichting zeker een kunstvorm noemen. Ik help je op weg bij het kiezen van het juiste licht voor het juiste moment.

Indirect licht versus direct lichtverlichting

De basis van goede verlichting begint bij het kiezen van een goede balans tussen direct en indirect licht. Het directe licht komt direct uit de lamp, het indirecte licht bestaat uit de reflectie ervan op muren, meubels en het plafond. Indirect licht is altijd zachter en meer ontspannen. Direct licht is fijner wanneer je een boek leest.

Lichtkleur

De lichtkleur die je kiest is erg bepalend voor de sfeer. Witter licht heeft een activerend effect (daarom gebruiken kantoren van die felwitte TL-buizen), terwijl geel licht ontspannend werkt. De lichtkleur van lampen wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe lager deze waarde, hoe zachter het licht.

Soorten lichtbronnen

Je gebruikt in huis verschillende lichtbronnen voor verschillende doeleinden, en je kunt, door een bewuste keuze te maken per lichtbron, een enorm verschil maken in de sfeer van je huis.

De verschillende soorten lichtbron zijn: basisverlichting, sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting.
Basisverlichting is het praktische licht dat je gebruik om een ruimte te verlichten (in de hal wanneer je de sleutel zoekt). Een heldere plafondlamp (bijvoorbeeld een plafonnièrre) werkt hier het best voor, omdat je dan gelijk licht krijgt in de hele kamer.

De sfeerverlichting bepaalt of je het gevoel hebt in de schoolbank of in de loungebank te zitten. Dit zijn vaak zachtere lichten, zoals staande lampen met een kap (schemerlampen), die vooral indirect licht verspreiden. Er zijn tegenwoordig ook RGB-lampen te koop die je naar wens kunt instellen, in iedere kleur die je wilt.
Taakverlichting is gericht en helder, bijvoorbeeld een leeslamp of bureaulamp. Je kunt er goed bij werken en het helpt je ogen minder snel moe te worden.

De accentverlichting licht zaken uit die je mooi vindt of waar je trots op bent, zoals een stuk kunst of een verzameling.

Door het juiste licht te kiezen, maak je het verschil in de gemoedstoestand van jouw gasten. Een gesprek onder een TL-bak heeft een andere dynamiek dan het gesprek tussen de schemerlampen. Probeer het eens! En wordt een ware lichtkunstenaar.

wij zijn verhuisd