Verlichting zelf aanleggen

Heeft oma haar kast nog een toekomst?
13 november 2018
Advies op maat: welke meubelen kunnen worden gerestaureerd
13 december 2018

Voor het aanleggen van de verlichting in huis heb je niet altijd de hulp van een elektricien nodig. Sommige onderdelen van deze taak kun je namelijk relatief eenvoudig zelf uitvoeren! Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van de lamp op de fitting, het bevestigen van een lamp op het aansluitpunt in het plafond, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de manier waarop je de verlichting in huis kunt aanleggen. Wees je ervan bewust dat er risico’s aan het uitvoeren van deze klus kleven! Wanneer een onderdeel elektrisch geladen is, kan dit je een schok geven als je het onderdeel per ongeluk aanraakt. Met verschillende hulpmiddelen maak je de kans op ongelukken kleiner.

Het juiste materiaal om verlichting aan te leggen

Verlichting aanleggen begint bij het gebruik van het juiste materiaal. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de juiste fitting voor de lamp hebt, dat je gereedschap hebt om gaten in het plafond of in de muur te kunnen maken, dat je over een spanningszoeker beschikt, enzovoorts. Door het materiaal en gereedschap vooraf klaar te leggen, kun je in een keer door de verschillende stappen van het aanleggen van verlichting lopen!

Het aanleggen van verlichting begint bij het controleren van de spanning op onderdelen. Je meet dit met de spanningszoeker! Dit is vaak een hele kleine schroevendraaier, die je tegen de verschillende onderdelen aan kunt houden. Op het moment dat er een lampje in de schroevendraaier brandt, weet je dat het onderdeel geladen is.

De kabels trekken en verlichting aansluiten

Om kortsluitingen in huis te voorkomen, is het verstandig om het trekken van de elektriciteitskabels aan een elektricien over te laten. Is dit is een heel precieze klus! Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat verschillende kabels te dicht tegen elkaar aan komen te liggen. Wanneer de kabels getrokken zijn, kun je de fittingen voor de lamp zelf aansluiten. Het is raadzaam om op internet naar een stappenplan te zoeken, wanneer je nooit eerder een fitting hebt aangesloten. In zo’n stappenplan wordt heel precies uitgelegd, hoe je de verschillende elementen aan kunt sluiten.

Wanneer de fitting voor de lamp geplaatst is, kun je de lamp en lampenkap zelf monteren. Dit is vaak de makkelijkste klus! Kijk voor het monteren van de lampenkap altijd alvast even of de lamp werkt. Mocht er toch iets fout zijn gegaan, dan kun je dit nog relatief simpel oplossen, wanneer de lampenkap nog niet geplaatst is. Twijfel je? Schakel dan altijd een elektricien in voor hulp!

wij zijn verhuisd